Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić i župan Boban razgovarali o teškom položaju Hrvata u BiH

“Ozbiljna struktura vlasti u Republici Hrvatskoj ozbiljno računa s našim opstankom i pravodobno reagira”, poručio je kardinal.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić razgovarali su u Splitu o položaju Hrvata u BiH i načinima na koje im Splitsko-dalmatinska  županija može pomoći, a početkom iduće godine najavljena je i tribina na tu temu koja bi trebala okupiti eminentne stručnjake i gospodarstvenike s područja županije.

-“ganizirat ćemo tribinu u siječnju ili veljači o položaju Hrvata u BiH, pozvat ćemo eminentne predavače, gradonačelnike i načelnike svih 55 gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji te poduzetnike i gospodarstvenike”, rekao je župan Boban u uvodnoj, jako emotivnoj riječi dobrodošlice.

Boban je gostima govorio o predstavljanju knjige „sv. Jeronim Dalmatinac – život i djelo“, u četvrtak u Zagrebu, te o razlozima i motivima izbora sv. Jeronima za zaštitnika SDŽ. Podsjetio je na sve hrabre liječnike koji su iz Splita i županije, kroz ratno vrijeme, skrbili o ranjenicima i bolesnima od Nove Bile do Rame i Tomislavgrada, Mostara i Stoca, kazavši da su Hrvati u BiH i Hrvati u RH jedan narod te da Hrvati iz BiH moraju uvijek znati da nisu sami ni ostavljeni.

“Kada je bilo najteže pomagali smo se međusobno, pomagat ćemo se i dalje. Vaš dolazak je uzoriti oče kardinale blagoslov našoj Županiji u ovo vrijeme došašća, u što ste se mogli uvjeriti i sami u susretu s brojnim djelatnicima koji su Vas s poštovanjem i oduševljenjem pozdravili. Neka se crtaju kojekakve granice”, parafrazirao je župan rečenicu koju je često tijekom rata kardinal često ponavljao, “ali dok je nas, Vaše braće i sestara u Hrvatskoj, nitko vas neće i ne može precrtati”, poručio je Boban.

Kardinal Puljić je zahvalio županu Bobanu na pozivu da posjeti Splitsko-dalmatinsku županiju kako bi razmotrili mogućnosti pomoći te županije vjernicima Hrvatima, i drugima potrebitim ljudima u BiH. Kazao je i kako Hrvati u BiH žele biti jednakopravni. “Zato nam je važna potpora i materijalna i moralna i duhovna i politička”, poručio je kardinal te dodao kako mu je Papa povjerio da Crkva (u BiH) opstane, a neće opstati ako nema hrvatskog naroda jer svi katolici su 99 posto Hrvati. “Upitan je naš opstanak na tim prostorima, bez potpore teško ćemo moći sami”, rekao je Puljić. Istaknuo je kako se u Hrvatskoj u zadnje vrijeme promijenila klima u vezi BiH i hrvatskog naroda u njoj.

“Ozbiljna struktura vlasti u Republici Hrvatskoj ozbiljno računa s našim opstankom i pravodobno reagira. Međutim ima i povratna reakcija – ljute se neki naši susjedi, zašto se sada Hrvatska najedanput zainteresirala za naš opstanak”, izjavio je, dodavši kako je i kod međunarodne zajednice već stvorena klima kako je lakše riješiti BiH s dva naroda nego s tri.

“Moramo reći iskreno da je tronožac najstabilniji stolac, ako je jedna noga kraća odmah se prevrne. U BiH su tri konstitutivna naroda i onda, ako želimo stabilnu BiH, ne možemo dopustiti da se zanemari jedan konstitutivni element”, istaknuo je.

U zadnje vrijeme – kazao je kardinal –  čuju se priče o građanskoj BiH, a zagovornici takve BiH se tobože pozivaju na ZAVNOBiH. Međutim, ne čitaju dobro što piše u zaključcima ZAVNOBiH-a, da ta i takva država nije ni muslimanska, ni hrvatska, ni srpska, nego je i jednih, i drugih i trećih. Drugim riječima nije građanska, nego upravo država naroda koji u njoj žive – zaključio je kardinal Puljić.

Uz župana Bobana, prijemu su nazočili zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić, te Ivan Baćak iz županova kabineta. Kardinala su dopratili njegov tajnik  vlč. Štef Marković i Antun Ivanković iz Tovarnika, koji koordinira pomoć hrvatskih institucija Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *