Rektor Ljutić, dekan Parlov i župan Boban potpisali Sporazum o suradnji Sveučilšta, KBF-a i SD županije

Danas su u zgradi Županije rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, prof. dr. sc. don Mladen Parlov i župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban potpisali Sporazum o suradnji Sveučilišta, KBF-a i Županije.

U studenom 2019. godine Katolički bogoslovni fakultet u Splitu je utemeljio Centar za istraživanje djela i misli sv. Jeronima – Hieronymianum. Voditelj Centra je prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić. Centar će raditi na prevođenju i objavljivanju cjelokupnog djela „opus omnia“ sv. Jeronima. Organizirat će simpozije, međunarodne ljetne škole za postdiplomce, radionice za djecu i studente, radionice za prevoditelje te zajedno s Centrom don Frane Bulića, izrađivati kratke dokumentarne filmove o svim tim događanjima.

Župan Boban je zahvalio rektoru Ljutiću i dekanu Parlovu na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji sa Županijom, te je zahvalio rektoru što se angažirao na povratku vrhunskog poznavatelja djela sv. Jeronima, prof. dr. sc. don Ivana Bodrožića, „kući“ iz Zagreba, gdje je bio profesor na KBF- Sveučilišta u Zagrebu. Nakon potpisivanja Sporazuma, župan je posljednje tri knjige prvoga izdanja sv. Jeronima Dalmatinca, autora S. P. Novaka, darovao rektoru, dekanu i voditelju Centra Hieronymianum, te je u izjavi za novinare kazao: – Danas smo potpisali sporazum sa Centrom za istraživanje djela i misli svetog Jeronima koji će voditi brigu i istraživati sakralnu, književnu i umjetničku baštinu vezanu uz život i djelo svetog Jeronima, pri Katoličko bogoslovnom fakultetu, odnosno Sveučilištu. U to ime zahvaljujem od srca i voditelju Centra prof.dr.sc.don Ivanu Bodrožiću, dekanu KBF–a prof.dr.sc.don Mladenu Parlovu, kao i rektoru splitskog Sveučilišta prof.dr.sc. Draganu Ljutiću. Sveti Jeronim nije samo zaštitnik Splitsko dalmatinske županije, već je i zaštitnik znanstvenika i studenata – istaknuo je župan, te je dodao: – Županija provodi niz aktivnosti kojima će obilježiti 1600 godina od smrti svetog Jeronima. U sklopu Dana kršćanske kulture, 03. travnja predstavit ćemo knjigu Sveti Jeronim Dalmatinac, koju smo već promovirali u Zagrebu. Na Danima Mostarskog proljeća, 20.travnja planiramo napraviti promociju knjige na Sveučilištu u Mostaru, dok u drugoj polovici svibnja očekujemo promociju knjige i u Vatikanu, u sklopu nekih drugih manifestacija, u kojima je voditelj Centra, prof. dr.sc. Ivan Bodrožić jedan od ljudi koji će nam puno pomoći u samoj organizaciji cijele manifestacije u Vatikanu. U rujnu ove godine planiramo otići u Jeruzalem, na Sion u baziliku Marijina usnuća, postaviti spomenik svetom Jeronimu, u organizaciji Provincije franjevaca konventualaca i Splitsko dalmatinske županije. Nakon svega, 30.rujna obilježavamo Dan Splitsko dalmatinske županije i dan našeg zaštitnika svetog Jeronima – kazao je župan.

Rektor Ljutić je zahvalio županu na danas potpisanom Sporazumu koji predstavlja kontinuitet u odnosima SD županije i Sveučilišta. Samo prošle godine Županija je pomogla različite sastavnice Sveučilišta s 1.850.000 kuna. –Jedan od važnijih projekata u organizaciji Županije je i ovaj duhovni projekt svetog Jeronima. Ovo je kontinuitet potpore naše županije splitskom Sveučilištu koje postaje sve bolje i zauzima sve više pozicije na rangu sveučilišta svijeta. Na sličan način mislim da se možemo ponositi svim našim profesorima i djelatnicima na Sveučilištu, kao i cijeloj intelektualnoj snazi koju vidimo i kroz Centar koji je osnovan i koji će dalje nastaviti raditi na čelu sa profesorom Bodrožićem. Zahvaljujem i dekanu KBF–a profesoru Parlovu koji je smogao snage da iznjedrimo još jedan Centar pri KBF-u, vjerujući da će ubrzo prerasti u Institut. Osobno mislim da se imamo s čim ponositi jer imamo kvalitetne ljude kroz koje šaljemo dobre poruke našim mladima- kazao je rektor.

Dekan splitskog KBF-a, prof. dr. sc. Mladen Parlov je govorio o nemjerljivom doprinosu svetog Jeronima izgradnji europske kulture, a posebno i hrvatske kulture. – Zapravo se ne može govoriti o hrvatskoj kulturnoj, duhovnoj i umjetničkoj baštini bez svetog Jeronima. Zahvaljujem gospodinu rektoru što nam je pomogao da vratimo prof.dr.sc. Ivana Bodrožića na splitsko Sveučilište. Cilj nam je od Centra sv. Jeronima stvoriti svjetsko središte za istraživanje djela i misli svetog Jeronima. Vjerujem da ćemo uspjeti kad u godinama koje slijede objavimo njegovu cjelovitu Operu omniu, sabrana djela svetog Jeronima, čime ćemo dati nemjerljiv doprinos hrvatskoj i svjetskoj baštini – zaključio je prof. Parlov.

Na kraju se novinarima obratio i voditelj Centra, prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić koji je govorio o potrebi proučavanja života i djela sv. Jeronima Dalmatinca, te je pohvalio župana Bobana što je odlučio sa svojim suradnicima na ovakav način obilježiti 1600-tu godišnjicu smrti ovoga velikana kojega mnogi svojataju, a sv. Jeronim je svetac katoličke Crkve, zaštitnik sviju onih koji ga štuju, a na nama svima je da ga brendiramo kao svoga te da preko njega promoviramo vlastiti vjerski i nacionalni identitet. – Čast mi je da mogu biti jedna karika u lancu koji se proteže od svetog Jeronima, i kada povučemo tu nit od svetog Jeronima do hrvatskog glagoljaštva, preko Marulića kao oca naše književnosti do don Frane Bulića velikog znanstvenika i arheologa predstavlja mi izuzetnu čast što mogu kao voditelj Centra, nastaviti ovo djelo na kojemu su kroz povijest mnogi radili. Jeronim je bio veliki znanstvenik, teolog, egzeget i književnik. Želja nam je osvježiti njegovo djelo u našem narodu i kulturi, te postaviti našu županiju kao središte jeronimovskih istraživanja. U ovom Centru želimo koliko to bude moguće objaviti sva Jeronimova djela u znanstvenom ruhu. Želja nam je u našem gradu imati međunarodne simpozije svakih dvije do tri godine, a koji će se baviti istraživanjima svetog Jeronima, koje smo nazvali Hieronymiana – kazao je prof. Bodrožić. Današnji program potpisivanja Sporazuma moderirao je pročelnik kabineta župana, mr. sc. Davor Pavić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *