Grlić Radman i još nekoliko europskih ministara uvjereni da je NATO potreban i da ima budućnost

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je neupitna budućnost NATO-a, za kojeg je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je doživio “moždanu smrt”.

“NATO štiti transatlantsku sigurnost, njegova je uloga nedvojbena i njegova budućnost neupitna”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU-a.

“Vjerujem u budućnost NATO-a, vjerujem da nam je potreban za zaštitu naših vrijednosti, mira i stabilnosti”, dodao je Grlić Radman.

Više ministara zemalja članica branilo je NATO-a nakon što je Macron u intervjuu za britanski tjednik The Economist ustvrdio da je taj Savez doživio “moždanu smrt” i da se Europa ne može više na njega oslanjati kada je u pitanju njezina sigurnost.

“Slažem se francuskim predsjednikom da trebamo razmisliti što možemo učiniti više za našu sigurost, ali to želimo učiniti zajedno s NATO-om, a ne protiv njega”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“NATO nam je potreban za zaštitu naših vrijednosti, mira i stabilnosti”, rekao je slovački šef dipomacije Miroslva Lajčak, dodajući da Macronova izjava nije “bila od koristi”.
Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn rekao je da je “Macron u pravu kada napada razinu koordinacije unutar NATO-a” i da to ne znači “da on propituje NATO kao vojni mehanizam”, javlja HINA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *