Upute za zdravstvene djelatnike u povodu epidemije koronavirusa

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije izdao je upute o postupanju za zdravstvene djelatnike tijekom epidemije COVID-19. Upute prenosimo u cijelosti.

Sukladno preporuci Kriznog stožera, a radi izbjegavanja okupljanja većeg broja ljudi, molimo Vas da odgodite sve pacijente koji nisu hitni te ih obavijestite o tome (ordinacije obiteljske medicine, pedijatri, ginekolozi, specijalističke ordinacije SKZ, radiologija, medicinsko biokemijski laboratorij i stomatolozi). Preporuka je da u zdravstvenu ustanovu dolaze samo hitni slučajevi i to po mogućnosti uz prethodnu telefonsku najavu. 
Sve što je moguće treba obaviti telefonom iii elektroničkom poštom (izdavanje kronične terapije, savjeti i sl.). Liječnike obiteljske medicine molimo da za narudžbu kronične terapije koriste SKVID sustav koji je uveden u sve ordinacije i službeno je započeo s radom 12. ožujka 2020. godine. Na taj način će pacijenti kojirna je potreban savjet lakše dobiti liječnika na telefonski broj orclinacije. 


Također molirno da se na radiološke pretrage te u medicinsko biokemijski laboratorij upućuju sanno oni pacijenti kojima je taj dijagnostički postupak neophodan za daljnje liječenje, produžetak terapije i u akutnim stanjima koja zahtijevaju ovaj dijagnostičko-terapijski slijed. 

Ne upućujte pacijente na uzorkovanje krvi u medicinsko-biokemijski laboratorij ukoliko to nije nužno! Onim pacijentima za koje procijenite da je nužno, uzorke krvi uzorkujte u svojim ordinacijanna gdje će isti preuzeti nalaz kad bude gotov! Nepoštivanjem ovakvog načina rada u jutarnjim satima ispred laboratorija se nalazi veći broj bolesnika (više od 100) što je zabranjeno i omogučava potencijalno širenje zaraze. 


Patronažna djelatnost treba odgoditi sve posjete koje nisu hitne (kronični bolesnici). Savjetovanja če obavljati telefonski ili putem elektronske pošte. U slučaju neodgodive posjete koristiti sva preporučena zaštitna sredstva. Za sve ostale potrebe biti će dostupne u prostorijama DZ-a. Isto se odnosi i na Zdravstvenu njegu u kući. 


Kod fizijatra i na fizikalnu terapiju treba uz prethodnu telefonsku najavu uputiti samo hitna stanja, novonastale traume i neurološku rehabilitaciju te za potrebu izdavanja tiskanice za ortopedska pomagala koja su zaista nužna. 


Fizijatar če odiučiti postoji li medicinski opravdana potreba za provođenjem fizikalne terapije za svakog pojedinog bolesnika. Fizikalna terapija se neće provoditi za pacijente sa kroničnim bolestima kao ni redovita rehabilitacija. lsta preporuka vrijedi i za ostale specijalističke ordinacije na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *