Grad reže plaće djelatnicima, ostat će i bez božićnica i regresa – evo što još obuhvaća paket mjera

Gradonačelnik grada Imotskoga Ivan Budalić je nakon sveobuhvatne analize odlučio donijeti paket mjera pomoći građanima Grada Imotskog u cilju smanjenja šteta nastalih pandemijom koronavirusa s naglaskom na ona područja koja nisu obuhvaćena programima mjera koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na svojim posljednjim sjednicama.
Paket mjera se sastoj od mjera štednje te od mjera pomoći za ranjive skupina.

“Mjere štednje podrazumijevaju rezanje svih izdataka koji to dopuštaju. Tako će se bruto plaće djelatnicima u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i gradskoj tvrtki smanjiti za 20% (izuzev plaća komunalnim radnicima na prikupljanju otpada i čistačicama) te u ovoj godini neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada. Smanjenje se odnosi i na dužnosnike.

Smanjit će se planirani troškovi za manifestacije i troškovi reprezentacije, troškovi javne rasvjete, održavanja javnih površina, programska sredstva financiranja rada udruga na model 3+3 mjeseca”, rekao je gradonačelnik.
Odgodit će se sve kapitalne investicije osim onih koje su od vitalnog značaja i one koje se sufinanciraju nacionalnim ili EU sredstvima.

“Programi socijalne i pronatalitetne politike neće se mijenjati, tako da će se i dalje isplaćivati naknada umirovljenicima.
Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložit ću ukidanje vijećničkih naknada i usmjeravanje sredstava u korist proračuna Gradskom društvu Crvenkga križa Imotski”, izjavio je.

Dodao je kako mjere pomoći za ranjive skupine podrazumijevaju mjere od kojih su neke već na snazi, a to su oslobađanje roditelja plaćanja participacije dječjeg vrtića za period u kojem djeca ne pohađaju vrtić zbog pandemije koronavirusa i oslobađanje plaćanja parkinga za građane u periodu od 3 mjeseca.

Uz navedena već aktualna oslobođenja, svi iznajmljivači javnih površina će se osloboditi najma za tekuću godinu, odgodit će se plaćanja komunalne naknade po modelu 3+3 mjeseca svim pravnim subjektima kojima je na snazi zabrana rada, odgodit će se odnosno prekinuti prisilna naplata svim pravnim subjektima (osim u iznimnim slučajevima). Svi oni koji su obuhvaćeni “Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani rada bit će oslobođeni plaćanja odvoza komunalnog otpada dok su mjere zabrane na snazi.

Razvit ćemo dodatne socijalne programe pomoći kroz program rada GDCK Imotski”, rekao je gradonačelnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *