150 milijuna kuna za Imotsku krajinu

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravio je danas u Imotskom gdje je, zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, održao radni sastanak s gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem i načelnicima Imotske krajine. Sastanku su nazočili i načelnik Općine Posušje Branko Bago i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

“Danas smo operativno posložili intervencijski plan za cijelu Imotsku krajinu. 150 milijuna kuna bit će raspoloživo od sljedeće godine iz novoga financijskog razdoblja EU fondova”, rekao je ministar Pavić. Dodao je kako je cilj revitalizirati Dalmatinsku zagoru te staviti naglasak na povratak ljudi. “Danas smo zaključili da će od tih 150 milijuna kuna 50 milijuna ići za potpore poduzetnicima, 50 za infrastrukturne projekte te 50 milijuna kuna za projekte koji generiraju zapošljavanje ovoga područja”, dodao je. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izrazio je zahvalnost Vladi i ministru Paviću što su prepoznali potrebu da ovaj nađu model kojim bi se demografsko narušavanje vratilo u normalne sfere. “Intervencijski plan služi da se, u ovom pripremnom razdoblju do novoga operativnog programa, u ovom prostoru pripremi što više projekata”, rekao je župan i dodao da će potpora dolaziti sa svih razina kako bi 2021. godine bili spremni svi projekti. Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić naglasio je kako sada dolazi lakši dio posla.

“S obzirom da je ono teško iza nas, mogu reći da sada dolazi lakši dio posla. Već sada je vidljivo da imamo niz projekata – od završetka braniteljskih zgrada preko stacionara, dnevne bolnice, parkirališta i niza drugih, manjih projekata koje smo odradili kroz posljednje dvije godine. Važno je naglasiti da danas imotski i naše susjedne općine imaju stabilne proračune jer je Vlada izdvojila znatna decentralizirana sredstva”, rekao je te podsjetio na povezanost Imotskoga sa susjednom Hercegovinom, jer u ovom krugu živi 100 tisuća ljudi. Inače, unutar 2 tjedna će se održati radionica, a kroz mjesec dana će u Imotskom biti predstavljen prvi prijedlog intervencijskoga plana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *