Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski Ankica Jukić. FOTO: Mijo Zidar/Imotski online

Ravnateljica POU Imotski o dosadašnjim aktivnostima te planovima ove gradske ustanove

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski Ankica Jukić za naš portal govori o uspjesima ove gradske ustanove, planovima za budućnost, kao i dosadašnjim velikim projektima, poput investicija, povratka Hasanaginice i obrazovnih programa.

Pred kraj smo 2019. godine koja je za POU Imotski bila vrlo uspješna. Što biste mogli izdvojiti iz godine na izmaku?

Iako je godina kalendarski pred samim krajem, za nas u Pučkom otvorenom učilištu Imotski ima još mnogo posla kojega moramo odraditi do kraja 2019., koju ću osobno pamtiti po tome što smo našim, imotskim snagama, okupljenim oko POU Imotski, uspjeli vratiti predstavu Hasanaginica na ovogodišnja Imotska sila. To je projekt o kojemu se pričalo i o kojemu se i danas, pola godine nakon održavanja, priča. Naravno, ponosna sam što smo na investicijskom planu ostvarili vrhunske rezultate – obnovljena je i sjeverna strana krovišta Zavičajnog muzeja, a u tijeku su i radovi na našem gradskom kinu. Također, otvorili smo i izložbu „Životinjski svijet Imotske krajine“, Sila su zabilježila rekordnu posjećenost, a naš projekt „Sine Božji budi faljen“ gostovao je u Slavoniji, a organizirali smo i događaje diljem Imotske krajine. Ne smijemo zaboraviti ni da smo nastavili s programima obrazovanja odraslih – obrazujemo gerontodomaćice, njegovateljice, asistente u nastavi za djecu s teškoćama, ali i poljoprivrednike osposobljavamo za uporabu pesticida. Također, sudjelujemo u organizaciji Božićnog sajma, a već 2 godine pomažemo i našim obrtnicima u organizaciji njihove gastronomske večeri u kolovozu.

Hasanaginice u Imotskom nije bilo 12 godina. Kako ste se odvažili na oživljavanje jednog takvog, zahtjevnog projekta?

Nije bilo lako. Puno ljudi mi je govorilo da se ne možemo uhvatiti u koštac s tako zahtjevnom predstavom, ali ni ja ni moji suradnici nismo odustali. Bilo je, naravno, teških trenutaka, ali nikada nismo ni pomislili da odustanemo. Rezultat ste vidjeli na otvaranju Imotskih sila. Čim sam imenovana ravnateljicom ove ustanove, sama sebi sam rekla da ću se svim silama truditi da se Hasanaginica vrati tamo gdje joj je i mjesto – u naš Imotski.

Planira li se i nastavak izvođenja ove predstave?

Naravno. Već smo počeli pripremne radnje za izvođenje Hasanaginice na idućim Imotskim silima. Moram kazati i da smo dobili brojne upite za izvođenje ove predstave iz čitave Hrvatske, ali i šire, tako da bismo na taj način mogli biti izvrsni veleposlanici našega grada i čitave krajine.

Spomenuli ste obrazovanje odraslih. Na koji se način izvode ti programi te otkud ideja za pokretanjem takvih programa u našem gradu?

Željeli smo našim sugrađanima pružiti priliku za nečim novim, a kada težite nečemu drugačijem, onda vam na prvom mjestu mora biti znanje. Vodeći se tom mišlju, interesirali smo se o tome koja su zanimanja atraktivna na tržištu rada, kako bi polaznici mogli što prije naći posao. Ispostavilo se da smo s gerontodomaćicama i njegovateljicama ostvarili pun pogodak, zato što je veliki broj žena u vrlo kratkom roku našao mjesto na tržištu rada. Također, ostvarili smo i izuzetno dobru suradnju s nositeljima projekta „Zaželi“ na području Imotske krajine, pa smo i taj kadar obrazovali u našoj ustanovi. Nadalje, svjesni smo činjenice da je velika potreba za asistentima u nastavi, pa smo otvorili i taj program, a program osposobljavanja za održivu uporabu pesticida također smo pokrenuli zbog toga što je zakonom određeno da sve osobe koje koriste sredstva za zaštitu bilja moraju pohađati ovo osposobljavanje. Naravno, bitno nam je bilo sve to omogućiti u Imotskom. Svjesni smo da nije lako odjednom platiti ukupan iznos školovanja, pa i tu polaznicima izlazimo ususret na način da im omogućavamo plaćanje u nekoliko rata. Zadovoljni smo odazivom na sve programe i gotovo svakodnevno primamo upite o novim, ali i postojećim programima osposobljavanja.

Spomenuli ste i projekt „Sine Božji budi faljen“. Hoće li i on biti nastavljen i dogodine?

Hoće! To je, između ostaloga, i naša obaveza, s obzirom na činjenicu da je kantanje, zbog kojega je i nastao taj projekt, proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom, a POU Imotski kao središnja kulturna ustanova Imotskoga ali i cijele Imotske krajine ima obavezu promicati naše kulturno dobro i našu kulturnu baštinu. Naravno, još je u tijeku sastavljanje kompletnoga programa za dogodine, pa će javnost o svemu biti pravovremeno obaviještena.

Ne smijemo zaboraviti ni naše kino u kojemu se vikendom organiziraju projekcije filmova, a njegov prostor služi i kao dvorana za brojne skupove i događaje.

Ponosna sam na činjenicu da svjetski filmski hitovi dođu u Imotski čak i prije nego se prikažu u nekim većim sredinama. Također, tu su i filmovi za djecu, pa od malih nogu usađujemo kulturu odlaska u kino i gledanja filmova. Imamo uistinu bogat prostor i prekrasno kino, a prije 2 godine uredili smo njegovu aulu. Sada je u tijeku projekt uređenja stubišta, a sanirat će se vlažan i hladan prostor u kojemu se nalazi projektor. Prije nekoliko dana naši djelatnici, bez obzira koje im je radno mjesto i što im je u opisu posla, sudjelovali su u čišćenju okružja kina kako bi se mogli uspješno obaviti radovi.

I pokretanje ovoga portala jedan je od uspjeha POU Imotski.

Svjesni smo činjenice da ono što nije zabilježeno u medijima kao da se nije ni dogodilo. S obzirom da naša ustanova ima i izdavačku djelatnost, željeli smo našim sugrađanima pružiti kvalitetan izvor informacija, ali i u svijet odaslati pozitivne poruke iz našega grada i krajine. Upravo je portal nešto što će doprinijeti širenju pozitivnih informacija iz našega grada i prikazivanju pameti i sposobnosti naših ljudi.

Zavičajni muzej Imotski također djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Imotski.

Tako je, a ove godine smo zabilježili izuzetno kvalitetnu posjećenost na svim programima – od Noći muzeja, preko događaja u okviru projekta „Sine Božji budi faljen“ do izložbe „Životinjski svijet Imotske krajine“. Također, sve više turista, ali i domaćih posjećuje naš muzej, a njegovoj popularizaciji doprinijela je i činjenica da smo uz određene eksponate postavili QR kodove te na taj način muzej uveli u digitalni svijet.

Što imate u planu za iduću godinu?

Sve ono što je kvalitetno rađeno ove godine nastojat ćemo unaprijediti, a uvest ćemo i neke nove projekte i programe. Prijavili smo se i na posljednji natječaj Ministarstva kulture, a uz nas uvijek stoji naš osnivač – Grad Imotski, a veliku potporu imamo i od naše Splitsko-dalmatinske županije. S obzirom da je moj dosadašnji tijek mandata protekao u građevinskim investicijama i radovima, želja mi je konačno urediti našu malu dvoranu, tako da smo se i za taj projekt prijavili na natječaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *