Preminula je novinarka Vera Tomašek

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti umrla Vera Tomašek, dugogodišnja novinarka i urednica Hrvatske radio televizije (HRT).

Rođena je 1958. godine u Imotskom, diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na HRT-u je zaposlena je od 1986. godine. Dugogodišnja članica, a zatim i urednica Redakcije vanjske politike HR-a, specijalizirala se za teme europskih integracija i Europske unije, koje je od 2006. pratila kao dopisnica iz Bruxellesa, gdje se istaknula sadržajnim izvještavanjem i britkim komentarima o turbulentnim događanjima u Europskoj uniji, javlja HRT.

Dobitnica je godišnje nagrade HRT-a 2012. i posebne nagrade Predsjednika Republike prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. Odlikovana je Redom hrvatskog pletera. Zbog zdravstvenih razloga od 2019. je u mirovini.

Cjelokupni profesionalni put novinarke, urednice, dopisnice i komentatorice HRT-a Vere Tomašek ostavio je u trajno profesionalno naslijeđe svim kolegama najviše standarde novinarskog djelovanja. Tijekom svog višedesetljetnog djelovanja na Hrvatskom radiju iza nje je ostao veliki opus autorskih emisija (Viza- vanjskopolitičko magazin, Dossier Europa- specijalizirana emisija o europskim integracijama) koje je pokrenula i koje se i danas emitiraju kao najslušaniji formati Hrvatskoga radija.

Vera Tomašek nije u karijeri preskakala stepenice, ostala je zapamćena i po izvještajima za informativne emisije, reportažama i dugogodišnjem vođenju i uređivanju večernjeg programa. Kruna karijere svakako je dopisnički rad u Bruxellesu u vrijeme kada je i novinarima i građanima trebalo komentatorsko ime koje može jednostavnim riječima približiti i najzahtjevnije procedure, dokumente i procese koji se odnose na kompliciranu strukturu EU-a i hrvatske pregovore.

Trudeći se da u svakom trenutku učini jasnim i razumljivim složeni tijek pregovora, ali i političke procese unutar Europske Unije, Vera Tomašek je europske teme zanimljivo i pristupačno približila hrvatskoj javnosti. Za osobiti doprinos informiranosti građana Republike Hrvatske o pristupnim procesima Europskoj uniji te za osobni doprinos stvaranju visokih standarda novinarske profesije, Vera Tomašek odlikovana je Redom hrvatskoga pletera.

HRT izdvaja:  Vera Tomašek je kao dopisnica iz Bruxellesa od 2006. godine do danas, razgovarajući s kolegama, diplomatima i analitičarima sustavno slagala mozaik europske stvarnosti i mjesta Hrvatske u njoj. Sva pitanja i teme koje su se otvarale komentirala je otvoreno i jasno na zadovoljstvo javnosti i ponos profesiji.

Jandroković uputio sućut obitelji novinarke Vere Tomašek

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji preminule novinarke i urednice Vere Tomašek, istaknuvši  da će ju pamtiti kao izuzetno korektnu, stručnu i toplu osobu koja nikad nije odstupala od visokih profesionalnih standarda.

– Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti novinarke i urednice Vere Tomašek. Kao dopisnica Hrvatske radiotelevizije iz Bruxellesa, posebno važnu ulogu imala je za vrijeme hrvatskog pristupanja Europskoj uniji.  Svojim profesionalnim izvještajima i komentarima objektivno je prenosila hrvatskoj javnosti zahtjevne procese tijekom hrvatskih pregovora. To potvrđuju i godišnja nagrada HRT-a i posebna nagrada Predsjednika Republike, istaknuo je Jandroković u izrazima sućuti koje je poslao u ime Hrvatskoga sabora i osobno.

Svoje bogato vanjskopolitičko iskustvo nesebično je dijelila s kolegama novinarima, čime će zasigurno ostati na ponos novinarskoj profesiji. Gospođu Tomašek pamtit ću kao izuzetno korektnu, stručnu i toplu osobu koja nikad nije odstupala od visokih profesionalnih standarda, naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u sućuti obitelji Vere Tomašek.

FOTO: HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *