Novi lijekovi i pomagala na listama HZZO-a

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) stavio je na svoje liste nove lijekove i ortopedska pomagala, među kojima su i ortoza za korekciju krivih nogu i ortoza za korekciju kokošjih prsa, piše HINA.

Na Osnovnu listu lijekova stavljena su tri nova lijeka – cerliponaza alfa, nadomjesna enzimska terapija, izavukonazol za liječenje aspegiloze i mukormikoze te voretigen neparvovek za liječenje gubitka vida zbog naslijeđene distrofije mrežnice, priopćeno je u petak iz HZZO-a nakon redovne sjednice Upravnog vijeća.

Na dopunsku listu lijekova stavljena su također tri nova lijeka – budesonid za liječenje eozinofilnog ezofagitisa, kombinacija izokonazol i diflukortolon u kremi za liječenje gljivičnih infekcija te azelatna kiselina u kremi za liječenje akni.

Izmijenjene su smjernice za primjenu nekih lijekova koji se već nalaze na listi lijekova: lijek mepolizumab moći će se primjenjivati i u bolesnika u dobi šest i više godina, aflibercept i ranibizumab u svim registriranim terapijskim indikacijama, lijek oseltamivir za liječenje skupina s povećanim rizikom od komplikacija gripe i za profilaksu u slučaju izbijanja epidemije, a lijek ondansetron u obliku tableta za suzbijanje povraćanja zbog kemoterapije moći će se propisivati na recept HZZO-a.

Novosti na listi pomagala

Osiguranim osobama HZZO-a omogućeno je odobravanje novih biokompatibilnih otopina za kontinuiranu ambulatornu peritonejsku dijalizu i automatsku peritonejsku dijalizu.

Povećana je dostupnost i olakšano ostvarivanje prava na pomagalo “pelene u spoju s gaćicama, male” za osobe lakše od 40 kilograma, a starije od 18 godina. Za te osobe pelene će ubuduće moći propisati izravno izabrani doktor, bez dodatnog ovjeravanja HZZO-a.

Na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljene su ortoze za korekciju krivih nogu prema Denis-Brownu, kao i za za korekciju kokošjih prsa.

Također su stavljena i dodatna istovrsna pomagala iz skupina – potrošni dijelovi za proteze za noge, ortoza za ruku i ortoza za nogu, jastuk za kolica, pomagala kod šećerne bolesti i silikonske obloge za rane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *