Danas štrajk u svim školama u Hrvatskoj

Štrajk, koji prema najavama sindikata neće stati do ispunjenja svih zahtjeva, danas je započeo u svim školama u Hrvatskoj. Potvrdio je to u jutrošnjoj emisiji Hrvatskoga radija “U mreži prvoga” predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. “Moramo požuriti proces budući Vlada ignorira pregovore. Tome pridonose i rezultati izjašnjavanja o ponudi Vlade koja je odbijena u postotku većem od 90 posto. Vlada će morati naći vremena da pregovara jer to više neće biti situacija koja će biti lako popravljiva”, rekao je Mihalinec.

S druge strane, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, ističe kako Mihalinec iznosi neistine. “Zaključili smo temeljne kolektivne ugovore i granske kolektivne ugovore u našem sektoru, pa smo pregovarali čak i o koeficijentima, što se inače ne radi. Imali smo mirenje tijekom kojeg smo ponudili 2+2, odnosno 4 posto kumulativno kroz dodatak. Sindikati su to glatko odbili i nisu to dali na referendum, a to je ono što oni ustvari traže”, kazao je Mamić. Kaže kako je njega to iznenadilo te da je Vladi potom jedino preostalo da ide s horizontalnim povećanjem plaća.

Marić: Ne znam kako sindikati zaključuju da im Vlada ništa nije ponudila

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je prije nekoliko dana da ne zna kako su sindikati u obrazovanju zaključili da im Vlada nije ništa ponudila jer su plaće u tri godine, ustvrdio je, porasle za 20 posto, a sustav plaća treba urediti.

“Mi smo vrlo jasno rekli da tema koeficijenata i dodataka treba biti tema. Prateći ovo sve što se događa proteklih dana i tjedana reći ću da mi je jasno zašto se svih ovih godina taj sustav nikad nije uredio”, izjavio je Marić novinarima uoči sjednice Vlade, upitan je li svejedno da učitelji imaju veći koeficijent, na čemu inzistiraju, ili dodatak na plaće, što nudi Vlada.

Neće se plaćati štrajk

Podsjetimo, prošli petak bio je posljednji plaćeni dan štrajka. Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, u srijedu je, nakon propalih pregovora Vlade i sindikata, rekao kako se od 15. studenoga neće plaćati dani u štrajku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *