Vukovar snimljen uoči godišnjice pada grada 2019. godine. Foto: Mijo Zidar

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Na današnji dan 18. studenog 1991. nakon tromjesečne srpske opsade slomljena je obrana Vukovara. Cijela Hrvatska prisjeća se danas najbolnijih dana tog grada heroja, javlja HRT.

Kolone hodočasnika slijevaju se od ranih jutarnjih sati prema bolnici gdje će u 10 sati započeti komemorativni program “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

Točan broj poginulih i nestalih u gradu još se ne zna – procjenjuje se da je ubijeno više od četiri tisuće branitelja i civila, a oko sedam tisuća odvedeno je u srpske logore.

Iz grada su prognane 22.000 ljudi.

Pet i pol kilometara dug je put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja kojim će proći tisuće ljude u odavanju počasti žrtvama srpske agresije na grad na Dunavu.

Rano jutros u Vukovaru učenici škole “Nikole Andrića” upalili su lampione u gradskome središtu na putu kojim će proći Kolona sjećanja.

Posljednja etapa tradicionalne vožnje od Prevlake do Vukovara, koju organizira Motoklub Korčula, počela je u 8 sati u Tenji.

Ujedno, na hodnju od 75 kilometara od Knina do Škabrnje uputilo se 57 pripadnika 3. bojne Gardijske mehanizirane brigade “Pauci”.

Oni su u 6 sati krenuli na završnu dionicu od Benkovca do Škabrnje, gdje će sudjelovati u komemoraciji za stradale branitelje i mještane.

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovarci, ali i cijela Hrvatska prisjetit će se na 28. godišnjicu sloma obrane Vukovara, najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” sudjelovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Državni vrh će se pridružiti Koloni sjećanja, koja u 12.15 stiže na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.

Paljenjem svijeća žrtve Vukovara prisjetili su se i Imoćani.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *