Dogovorena suradnja dalmatinskih bolnica s mostarskom bolnicom

​Ravnatelji bolnica u Splitu, Šibeniku, Kninu, Zadru, Dubrovniku i Mostaru dogovorili su se u ponedjeljak na sastanku u splitskome KBC-u o međusobnoj suradnji, razmjeni liječnika te zajedničkom liječenju i prijevozu pacijenata.

​Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović je rekao kako je on bio inicijator prvog sastanka s kolegama iz Zadra,​ Šibenika, Dubrovnika, Knina i Mostara jer imaju isti posao, građane i pacijente koji se liječe u nekoj od tih ustanova pa je normalno da surađuju i dogovaraju se.

“Već u prva dva sata našeg sastanka došli smo do zaključaka koji će sigurno našim pacijentima pomoći. Zaključci su o tome kako lakše, brže i bolje komunicirati, kako organizirati naše službe da se međusobno lakše dogovaraju, primjerice o prijamu, transportu, razmjeni liječnika i o zajedničkom liječenju pacijenata. O konkretnim mjerama sada ne bi govorio u detaljima, no o konkretnim postupcima smo razgovarali”, rekao je Meštrović.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ante Kves​ić​ je podsjetio kako ta bolnica već 28 godina surađuje sa splitskom, a sad ima dosta projekata sa splitskim KBC-om, s kojim ima zajednički Centar za medicinu spavanja. Dodao je da surađuju splitska i mostarska onkologija te da imaju otvorena vrata splitske bolnice, a splitska bolnica u njima ima prijatelja i partnera.

Na pitanje ima li primjera da iz Hrvatske pacijenti dolaze na liječenje u mostarsku bolnicu odgovorio je kako im se to događa u zadnje vrijeme jer na njihovoj neurokirurgiji radi dr. Josip Paladino, kojemu dolaze pacijenti iz Hrvatske. Dodao je da stanovnici iz Doline Neretve gravitiraju njihovoj bolnici.

“S ministrom Kujundžićem (Milan) i našim ministrom Mandićem (Vjekoslav) potpisao sam da pacijenti iz raznih dijelova Hrvatske u hitnim situacijama mogu doći u našu bolnicu. Pacijenti iz Doline Neretve i Vrgorca su uvijek dobrodošli u našu bolnicu. Mi ovoga trenutka, osim izvrsne neurokirurgije, imamo i izvrsnu kardiologiju i dobru kardiokirurgiju, a imamo i kompletnu dijagnostiku”, rekao je Kves​ić​.

Da se pacijente koji se ne mogu liječiti u dubrovačkoj bolnici helikopterom ili sanitetskim prijevozom prevozi u splitsku bolnicu, podsjetio je ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Mari​j​o Bekić, koji je rekao da je određeni broj liječnika splitskoga KBC-a trenutačno angažiran kao ispomoć u svakidašnjem radu i dežurstvima dubrovačke bolnice, a razmjenjivat će se i studenti medicine iz Splita i Mostara.

“Današnji sastanak je prvi održan na razini ravnateljstava svih bolnicama na hrvatskom jugu i s mostarskom bolnicom kako bi se poboljšala suradnja, da vidimo koje su prednosti, ali i teškoće s kojima se svakodnevno susrećemo. Na sastanku je predstavljena snaga KBC-a Split, imali smo mogućnost reći koje imamo primjedbe, ali i ono čime smo zadovoljni. Zato smo svi iznijeli svoja mišljenja te mislim da će Split zaista biti jedan centar kakav to i zaslužuje”, izjavio je ravnatelj Bekić.

Rekao je da njihovi pacijenti ne odlaze u mostarsku bolnicu, nego u splitsku ili prema zagrebačkim klinikama, a kad su ga novinari pitali zašto ne idu u bližu mostarsku bolnicu, odgovorio im je: “Zato što je Mostar planiran uglavnom za hitne pacijente iz Doline Neretve.”

Rekao je i da dubrovačkoj bolnici trenutačno nedostaje između 30 i 40 liječnika, ali budući da je određeni broj njih na godišnjem odmoru ili edukaciji, taj je broj, kao je rekao, “u svakodnevnom radu i veći”.

Na sastanku su bili ravnatelji bolnica iz Šibenika, Knina i Zadra. 

(HINA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *