Civilna zaštita izdala je upozorenje u povodu vremenskih neprilika u Dalmaciji – nije zgorega pročitati što savjetuju

U Dalmaciji se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h 

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko – goranske i Ličko – senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Za sutra, 13. studenog 2019. je također najavljeno vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo s udarima vjetra i do 120 km/h. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *