“MISLILI SU DA RADE DOBRO…” Najodaniji vojnici bili su mu iz BiH

Religija je enormno moćna. Oni su mislili da idu raditi dobro bez obzira na posljedice. Svi su se odrekli lijepoga da bi mogli ispuniti ono što religija nalaže. To je vrlo opasno, za 24sata.hr je rekla psihologinja Mirjana Krizmanić.

U zarobljeništvu se nalazi oko 500 državljana BiH koje se sumnjiče da su se u Siriji borili za terorističku organizaciju Islamsku državu koju je predvodio Abu Bakr al-Bagdadi, čovjek kojeg su u subotu eliminirali vojnici SAD-a, iako su podaci pojedinih sigurnosnih agencija govorili da je riječ o njih 300.

Razlog je u tome što institucije BiH nisu računale na svoje građane koji su u Siriju i Irak otišli iz drugih država Europe, a ne samo BiH. Neki od njih došli su ondje iz Rake, a neki iz Mosula.

Među njima je i Edvin Babić zvani Osman iz Sarajeva, koji je radio za medije Islamske države, kao i Ines Midžić iz Bihaća, jedan od najzloglasnijih terorista iz BiH. Midžić, rođen 1990., poznat i kao Salahudin al-Bosni, pojavljuje se u videosnimci naslovljenoj “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”, u kojoj se vidi kako kolje kurdskog borca.

Mjesec dana prije odlaska na ratište trebao je braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Zloglasni terorist iz BiH, Jasmin Keserović-Japa, u spomenutoj snimci otvoreno poziva na ubijanje ljudi na Balkanu.

Keserović, rođen 1994. u Zavidovićima, jedan je od najradikaliziranijih i najnasilnijih islamista.

Tamo je bio i Goran Pavlović Abdulah, ratnog imena Ebu Ubejde, rodom iz Srbije, koji je prešao na islam. Pavlović je sa ženom Mirjanom i kćeri Nevenom neko vrijeme živio u vehabijskoj zajednici u selu Gornja Maoča.

Njegova kći se udala za Samira Čićvaru, kojega povezuju s napadom na američku ambasadu u Sarajevu 2011.

Ondje je i Edin Zukić iz Banovića, koji je među prvima napustio BiH, ali se nije pridružio ISIL-u, nego Al Nusra fronti povezanoj s Al Kaidom.

Zukić, poznat i kao Abdulah Muhadžir, bio je pripadnik talibana u Idlibu. S njim su bili brat Elvedin Zukić, Jasmin Grabus i Sandžaklija zvani Sad Sandžaki.

– Borci za ISIL iz BiH više ne predstavljaju opasnost. Ne treba od njih očekivati nikakav aktivizam. Puno ih je umrlo, a najradikalniji se neće vraćati u BiH – rekao je Ivica Maštruko, stručnjak za vanjsku politiku.

Ibro Ćufurović, koji je živio u mjestu Donja Slapnica kraj Velike Kladuše, i Abdullah Armin Čurt bili su u Siriji. Potonji je postao poznat kad je 2016. javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH, dr. Huseina ef. Kavazovića.

U kampu-zatvoru Qamishli, na sirijsko-turskoj granici, bili su Albin SinanovićNedim Mujčinović i Edin Muftić, koji su bili na crvenoj listi zbog terorizma.

Kurdskim snagama u Siriji predali su se Emir Ališić i sin Hamza Labidi. Ališića je u veljači među zarobljenicima u Baghouzu snimila kurdska televizija. U Siriju je, kako je rekao, došao kako bi pomogao svojem narodu./HMS/


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *