EU usuglasio sankcije Turskoj zbog istraživanja nafte i plina u ciparskim vodama

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a usvojili su u ponedjeljak pravni okvir za sankcije protiv pojedinaca i poduzeća u Turskoj, koji su odgovorni za istraživanje nafte i plina u ciparskim vodama.

Pravni okvir omogućuje kažnjavanje fizičkih osoba zamrzavanjem njihove imovine i zabranom putovanja u Uniju te kažnjavanje pravnih osoba zamrzavanjem imovine. Osim toga, zabranjuje pravnim i fizičkim osobama u Europskoj uniji financiranje kažnjenih osoba i poduzeća.

Zasad još nitko nije kažnjen.

EU može kazniti pravne i fizičke osobe koje su odgovorne za aktivnosti istraživanja ugljikovodika koje Cipar ne dopušta u svojim teritorijalnim vodama, isključivom gospodarskom pojasu i epikontinentalnom pojasu. Kazne se mogu odnositi i na one koje pružaju finanijsku, tehničku ili materijalnu potporu za te aktivnosti.

To je već drugi niz mjera protiv Turske, koja ne priznaje ciparski isključivi gospodarski pojas, tvrdeći da ne uzima u obzir interese sjevernog dijela Cipra, gdje su ciparski Turci proglasili neovisnost, koju priznaje samo Turska.
U istočnom Sredozemlju su otkrivene velike zalihe naffte i plina što je pokrenulo natjecanje za njihovo iskorištavanje, ali i povećalo napetosti između Turske i Cipra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *