Šest novoboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, troje životno ugroženo

Na konferenciji za medije Civilnog stožera Splitsko-dalmatinske županije članovi stožera izvijestili su da imaju šest novoboljelih u županiji, što ukupno čini 71 oboljelu osobu od koronavirusa.

Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmastinske županije, rekla je da je 6 novozaraženih, a ukupno 71. Od toga 22 osobe su zdravstveni djelatnici, a sve zajedno 113 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.

Dodala je da je obrada njihovih kontakata u tijeku i da je porast oboljelih očekivan jer se virus sad širi u populaciji.

“Nadamo se da nećemo imati velike eskalacije brojki”, rekla je.

Istaknula je da zaraženi ne moraju imati simptome, već imaju asimptomatsku bolest, no oni mogu prenijeti virus na druge koji pak zbog slabijeg imuniteta ili starosti mogu oboljeti.

Zamolila je građane da kod sumnje na koronavirus, ne hrle odmah u ordinacije, već da se jave izabranom obiteljskom liječniku koji će u razgvooru odlučiti treba li doći ili će ga poslati u korona ambulantu. Rekla je da su kriteriji za testiranje na virus simptomi i eventualni kontakt s oboljelim ili s nekim tko je bio u blizini oboljelog.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je da imaju 24 bolesnika hospitalizirana, od toga tri na respiratoru. Jedan je u težem kliničkom stanju, a svi troje su životno ugroženi.

Dodao je i da je kod tri djelatnika dokazana bolest – jedan je s Odjela nuklearne medicine, jedan s Klinike za onkologiju i jedan s Klinike za otorinolaringologiju. Epidemolozi su napravili sve izvide i rad u KBC-u se odvija neometano.

Još je naglasio da se većina testiranja obavlja u Splitu, no dio uzoraka još uvijek se treba slati u Zagreb.

Župan Blaženko Boban rekao je da je 15 osoba u karanteni, od toga šest vozača pri čemu je troje stranih državljana. Otkrio je i da je sa solinskim gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem zadnji put imao kontakt 15. ožujka te ga je pohvalo što se oglasio priopćenjem i time pokazao kako se javna osoba treba ponašati.

Apelirao je još jednom na građane da se pridržavaju svih uputa, ali ih i pozvao da večeras u 20 sati izađu na balkone i prozore i zapjevaju pjesmu “Moja domovina”.

Komentirajući tri slučaja bolesnika na respiratorima, Meštrović je još jednom ponovio da su životno ugroženi:

“Svo troje bolesnika na respiratoru su životno ugroženi, ali dvoje ih je u stabilnom stanju, a jedan je u znatno težem stanju. To je zaista ozbiljno, kritično stanje.”

Na pitanje hoće li se osobu koja je u ktiričnom stanju prebacivati u drugi centar na liječenje, Meštrović je rekao da je to najslabija krika u brizi za bolesnika i da se stanje često pritom može pogoršati.

Željka Karin je odgovarajući na pitanja potvrdila da se među novooboljelima nalazi i jedno dijete:

“Imamo jedno oboljelo dijete među ovih šest novih. Dijete ima povišenu temperaturu i respiratorne probleme, ali detalje ne mogu iznositi jer nisam sudjelovala u obradi pacijenta. Dijete je sad na kućnoj skrbi.”

Dala je informacije i o slučaju u zatvoru na Bilicama:

“Mogu potvrditi da je jedan zaposlenik zatvora na Bilicama pozitivan. To je bio kućni kontak – njegovi ukućani su isto pozitivni. Svi su u samoizolaciji, jedan od ukućana je hospitaliziran. Zaposlenik nije bio u direktnom kontaktu sa zatvorenicima”, javlja N1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *