Dr. Joško Maras, voditelj Zavoda za javno zdravstvo Imotski, snimljen u svom uredu. FOTO: Mijo Zidar

S doktorom Joškom Marasom razgovarali smo o cijepljenju protiv gripe, ali i trenutnoj situaciji s koronavirusom

S epidemiologom, dr. Joškom Marasom, voditeljem Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo u Imotskom razgovarali smo o predstojećoj sezoni gripe, kao i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj uz koronavirus.

Dr. Maras ističe kako se očekuje da će se ove godine cijepiti više osoba u odnosu na prošlu, a saznali smo i gdje će se moći obaviti cijepljenje. Ovaj imotski epidemiolog rekao nam je da je trenutno stanje na području Imotske krajine vezano uz koronavirus dosta dobro te je istaknuo kako je i danas u Imotskom uzeto 30 briseva.

Razgovarao: Mijo Zidar

Zbog čega je posebno važno ove godine obaviti cijepljenje protiv gripe?

Ove godine bi se trebalo cijepiti protiv gripe jer bi moglo doći do epidemijske pojave dvije bolesti – sezonske gripe i COVID-19. Mi ne znamo kakvo će stanje biti s COVID-om te hoće li se broj oboljelih povećavati ili smanjivati, a ne znamo ni kakva će situacija biti u siječnju, veljači i ožujku, kada je ta sezonska epidemija gripe aktualna. U svakom slučaju, trebalo bi se cijepiti da smanjimo oboljenja bar od jedne bolesti na koju možemo utjecati u tom razdoblju.

Koje sojeve gripe možemo očekivati ove sezone?

Kao što je bilo i prošle – dva soja A i jedan soj B. Svi ti sojevi se nalaze u cjepivu i, ako se osoba cijepi, ona će biti dobro zaštićena od gripe. Ove godine je cjepivo isto kao i prošle. Koristit ćemo četverovalentno cjepivo, a ranije smo koristili trovalentno. To znači da u cjepivu imamo četiri soja gripe – dva soja A, H1N1 i H3N2 te dva B soja. Razlika između prijašnje i nove vakcine jest u tome što imamo još jedan B soj te je na taj način šira zaštita. To su sojevi koji su cirkulirali na južnoj hemisferi i koji će doći na sjevernu hemisferu. Oni će uzrokovati sezonsku gripu koja se svake godine javlja između Božića i Uskrsa. Tako će biti i ove godine. S obzirom na situaciju na južnoj hemisferi, kod nas se ove godine očekuje manji broj oboljelih od gripe. Pretpostavlja se da će taj broj biti dosta manji, najviše zbog COVID mjera koje uključuju nošenje maske, distancu, izbjegavanje većih okupljanja, dezinfekciju ruku i slično. Primjerice, u Australiji je bilo 10 puta manje oboljelih nego prošle godine. U Hrvatskoj je prošle godine bilo 60 tisuća registriranih oboljelih od gripe, a mi smo na području Imotske krajine imali stotinjak registriranih slučajeva, dok je prosjek 200. To znači da za vrijeme epidemije kod nas oboli otprilike 600 ljudi. Nadamo se da će ove godine biti manje oboljelih jer će biti puno više cijepljenih, ali i zbog COVID mjera. Smatramo da ove sezone gripa neće biti veliki problem. To nipošto ne znači da se trebamo opustiti.

Na koji će se način odvijati cijepljenje na području Imotske krajine?

U Imotskom je već tradicija da se cijepljenje obavlja svake godine. Možda smo u Hrvatskoj, s obzirom na broj stanovnika, cijepili najviše ljudi, pogotovo prije 2009. godine kada je zabilježena epidemija svinjske gripe. Nakon toga je nastao pad, a sada je krivulja opet uzlazna. Prošle smo godine cijepili oko 3 tisuće ljudi, a ove godine se nadamo da će se cijepiti oko 4 tisuće stanovnika. Ove godine će veći broj doza biti nabavljen na državnoj razini. HZJZ će nabaviti preko pola milijuna, a naša županija je već rezervirala 35 tisuća doza, s tim da će naručiti još doza pa možemo računati da će SDŽ imati oko 40 tisuća doza cjepiva. Imotska krajina će za početak dobiti 4 tisuće. Mi imamo 21 punkt na području Imotske krajine. U samome Domu zdravlja imamo 12 punktova – 9 timova obiteljske medicine, 2 pedijatra i epidemiološka služba. Također, imamo i područne ambulante u Runovićima, Slivnu, Zagvozdu, Aržanu, Prološcu i 2 punkta u Lovreću. Također, cijepljenje će se obavljati i u Domu za starije u Runovićima. Čim dobijemo cjepivo brzo ćemo ga distribuirati i cijepljenje će početi. Očekujemo da će to biti sljedeći tjedan.

Kome je preporučeno cijepljenje? Razlikuju li se preporuke u odnosu na prošle godine, s obzirom na koronavirus?

Sve je to ostalo isto. Radi se o gripi koja nema veze s koronom i, ako se cijepite protiv gripe, nećete biti zaštićeni od koronavirusa. Osobe koje su starije od 65 godina imaju besplatno cjepivo i njima se preporuča cijepljenje. One imaju slabiji imunitet te veći rizik od upale pluća i nastanka komplikacija. Inače, starije osobe teže podnesu virus gripe. Cjepivo je besplatno i za kronične bolesnike te se i njima preporuča cijepljenje. To su kronični srčani i plućni bolesnici, osobe koje boluju od šećerne bolesti ili koje imaju neku imunodeficijenciju, osobe  koje se nalaze na hemodijalizi, koje imaju kroničnu bubrežnu insuficijenciju te ostali kronični bolesnici. Zdravstveni djelatnici bi se također trebali cijepiti u većem broju jer oni moraju zaštititi pacijente s kojima rade. Cijepljenje se preporuča i trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Preporučam da se od gripe zaštite i djeca koja imaju kroničnu bolest poput astmatičnoga bronhitisa. Bit će dosta zainteresiranih koji ne spadaju ni u jednu od navedenih skupina, pa će oni to cjepivo plaćati. Njegova cijena će biti oko 100 kuna u ljekarnama. Postoje i radne organizacije koje se interesiraju za cijepljenje svojih djelatnika. U čitavu priču su se u većem intenzitetu uključile i ljekarne, koje će naručivati veći broj cjepiva. Nažalost, na području Imotske krajine mislim da nijedna ljekarna neće organizirati cijepljenje, ali će se u njima moći kupiti cjepivo kojim će se građani moći cijepiti kod svoga liječnika ili na epidemiologiji.

Kakvo je trenutno stanje s koronavirusom?

Dosta dobro. Imamo sporadične slučajeve, a imali smo i tri epidemije, koje su povećale broj oboljelih u posljednjih 15-ak dana. Radi se o jednoj velikoj obiteljskoj epidemiji, jednom poduzeću koje nije na području Imotske krajine, ali naši djelatnici tamo rade te o jednom obiteljskom ručku nakon svadbe u Makarskoj, na kojemu se zarazilo dosta Imoćana. Na te tri epidemije smo imali 30-ak oboljelih. Osim toga imamo i sporadične slučajeve kojima je epidemiološka anamneza negativna i kojima ne znamo način zaražavanja, ali je to vrlo rijetko. Bilo je i slučajeva prosvjetnih djelatnika pa smo imali i razrede koji su bili u jednoj vrsti blaže karantene. U svakom slučaju, situacija je povoljna. Tjedno imamo desetak registriranih, a nadamo se da se to neće povećavati. Mi mislimo da smo našu kalvariju tijekom kolovoza i početkom rujna prošli. Međutim, s ovom bolesti nikada ne znamo na čemu smo. Vidjeli smo, primjerice, što se dogodilo u Sisačko-moslavačkoj županiji kada je jedan super širitelj zarazio 90 ljudi. To se vrlo lako može dogoditi i kod nas. Mi detektiramo slučajeve, a danas smo već uzeli 30 briseva. Otkrivamo oboljele, izoliramo ih i liječimo. Njihove bliske kontakte stavljamo 14 dana u kućnu karantenu, a tim srednjovjekovnim, ali uspješnim metodama, to držimo pod nadzorom. Sada nam je puno lakše raditi jer sada tjedno imamo bolesnika onoliko koliko smo ih krajem kolovoza imali dnevno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *