Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski Ankica Jukić snimljena u Gradskom kinu u Imotskom. FOTO: Mijo Zidar

Ravnateljica POU Imotski o radu ove ustanove tijekom epidemije koronavirusa

Pučko otvoreno učilište Imotski nositelj je velike većine kulturnih zbivanja u Imotskom. Kako se ova ustanova snašla u vremenu epidemije koronavirusa, kako su se odvijali programi te koji su planovi za budućnost za naš portal govori ravnateljica, Ankica Jukić.

Razgovarao: Mijo Zidar

-Kako se odvija kulturni život u Imotskom za vrijeme epidemije koronavirusa?

Trudili smo se odmah nakon prestanka lockdowna nastaviti s koliko toliko normalnim aktivnostima. Ponosna sam što smo i ove godine odigrali predstavu Hasanaginica uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Probe smo održavali putem Interneta, a nakon otvaranja opet smo se nalazili u kinu i složili predstavu koja je izazvala oduševljenje publike. Nažalost, Imotska sila nismo uspjeli privesti kraju zbog toga što se situacija, nažalost, pogoršala. Ipak, ponosna sam na sve ono što smo kao ustanova napravili na kulturnom području tijekom ove epidemije. Moram istaknuti i da smo mnoge sadržaje digitalizirali i besplatno ponudili našim sugrađanima putem web stranice Pučkog otvorenog učilišta.

-Pučko otvoreno učilište iskazalo se i po obrazovnoj djelatnosti. Kako su se ti programi odvijali u posljednje vrijeme?

Teorijski dio obrazovanja za gerontodomaćice i njegovateljice odradili smo prije zatvaranja, a praksu nakon što se sve otvorilo. Također, imali smo upise za program pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Za sada sve ide svojim tokom, a naša ustanova je spremna za potpuni prelazak na digitalni proces obrazovanja ako to bude potrebno.

-Posljednjih nekoliko godina POU Imotski odradilo je brojne investicijske projekte. Što se posljednje odradilo?

Od Ministarstva kulture dobili smo 200 tisuća kuna za uređenje stepeništa kina. Obnovljeno stepenište otvorili smo 6. prosinca 2019. godine. Vlastitim sredstvima i sredstvima Grada Imotskoga obnovili smo prostoriju u kojoj se nalazi projektor. Trudim se svake godine obnoviti jedan segment koji se nalazi u sklopu POU Imotski – od muzeja preko kina do male dvorane.

Obnovljena prostorija u Gradskom kinu u Imotskom u kojoj se nalazi projektor.
Obnovljeno stepenište u Gradskom kinu u Imotskom.

-Koje programe imate u planu realizirati u budućem razdoblju?

U tijeku je priprema izložbe „Tripalova vizija Imotskog“, koja će uskoro biti otvorena u Zavičajnom muzeju. Radi se o izložbi pisama tadašnjega biskupa Josipa Vergilija Perića koja je pisao tadašnjem gradonačelniku Imotskoga Josipu Tripalu. Kroz ta pisma vidljivo je na kojim su projektima radili, što je napravljeno kroz povijest te što su željeli napraviti, a nažalost nisu uspjeli. Pripremamo i izložbu „Kravata Imota“. Radi se o izložbi fotografija posvećenoj modnom izričaju Imoćana u razdoblju koje obuhvaća sredinu 19. i početak 20. stoljeća. Kroz tu izložbu poseban naglasak stavljen je na gradski život.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Imotski Ankica Jukić snimljena u Gradskom kinu u Imotskom. FOTO: Mijo Zidar

-Je li teško održavati programe uz poštivanje epidemioloških mjera?

Moram istaknuti da smo među prvima uveli mjerenje temperature i dezinfekciju ruku na ulasku u dvoranu uz obavezno nošenje maski i to prilikom otvorenja Imotskih sila na predstavi Hasanaginica, bez obzira na to što je tadašnja epidemiološka situacija bila kudikamo povoljnija u odnosu na ovu danas. Zdravlje naših sugrađana nam je najvažnije i bitno nam je da se svi osjećaju ugodno prilikom gledanja predstave, filma ili neke izložbe. Upravo zato smo ograničili broj posjetitelja, iscrtali obavezne razmake u dvoranama i izdali uputstva za gledatelje, a vodimo i evidenciju posjetitelja. Na sve moguće načine želimo spriječiti širenje zaraze, ali smatram da i u ovim teškim vremenima kultura mora funkcionirati kako bismo odmaknuli svoje misli od brojki i teških tema kojima nas mediji bombardiraju svakodnevno.

Detalj s premijere predstave “Hasanaginica”, održane 4. srpnja 2020. u Gradskom kinu u Imotskom. FOTO: Mirjana Raos

-Spomenuli smo investicije, ali bitno je naglasiti da je u Vašem mandatu u POU Imotski vraćeno i obrazovanje?

Ponosni smo na sve ono što se na području kulture, ali odmah po dolasku na dužnost ravnatelja znala sam da se u učilištu mora učiti. Uspostavila sam suradnju s drugim ustanovama i pokrenuli smo obrazovanje za njegovateljice i gerontodomaćice, a kasnije i pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama. U pripremi su i novi projekti i programi, tako da se nadam da ćemo i dogodine izdati još veći broj uvjerenja o završenim programima obrazovanja. Do sada smo ih izdali 147 i posebno sam ponosna na tu činjenicu.

-Koji su planovi za iduću godinu?

Nadam se da će se situacija stabilizirati i da ćemo u 2021. godini nadoknaditi sve ono što smo propustili ove godine. Pozitivno gledamo na budućnost i spremamo se kao da će sve ponovno biti u najboljem redu. Ako se to i ne dogodi, spremni smo sve svoje djelatnosti prilagoditi novim okolnostima i epidemiološkim mjerama. U svakom slučaju, Imoćani neće biti zakinuti niti za kulturni život niti za programe obrazovanja. Uskoro ćemo krenuti i s probama za još jednu, novu predstavu u našoj produkciji. Tako ćemo, osim Hasanaginice, u vlastitom aranžmanu imati još jednu predstavu.

1 thought on “Ravnateljica POU Imotski o radu ove ustanove tijekom epidemije koronavirusa

  1. Čestitke za vaš rad, koji je Imotski obogatio u svakom pogledu.
    Lijepo je biti Imoćanin , koji živi u drugom dijelu Hrvatske, a tako i svijeta, te se pohvaliti kulturom svoga zavičaja.
    Ravnateljici POU, i svima koji rade na oplemenjavanju duše i tijela u Imotskome upućujem pozdrave, uz želju da Vam rad bude blagoslovljen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *