Mislava Malenica, diplomirana kineziologinja. FOTO: Mijo Zidar/Imotski online

Plesači iz Imotskoga osvojili su 3 zlatne medalje na međunarodnom natjecanju – pričali smo s njihovom trenericom Mislavom Malenicom

Ovo je drugo međunarodno plesno natjecanje na kojemu sudjeluju. Prvo je bilo u Samoboru, gdje su osvojili 2 prva i jedno drugo mjesto.

Na Dance tropic Dalmatian, međunarodnom plesnom natjecanju, na kojemu je sudjelovalo preko 70 klubova iz Hrvatske, BiH i Srbije, plesači iz Imotskoga osvojili su 3 prva mjesta, odnosno 3 zlatne medalje i to u 3 kategorije. Radi se o djeci koji treniraju u sklopu Udruge „Pleter“, koja, osim ritmičke gimnastike – plesa, provodi i pilates programe, funkcionalne treninge, korektivnu gimnastiku, crossfit i individualne treninge.

Kineziologinja Mislava Malenica, priprema djecu i njihova je trenerica. Osim nje, u radu Udruge sudjeluje i predsjednica Maja Rebić. „Puno radimo zajedno. Ja sam pripremala koreografiju i treninge, a Maja je bila zadužena za organizacijski dio posla“, priča nam Mislava.

Treniraju 2 puta tjedno po sat i pol vremena. „Svi ostali klubovi treniraju 4 do 5 puta tjedno i upravo zbog toga naš je uspjeh još veći. Različite su dobne skupine djece koje sudjeluju u treninzima – od 7 do 12 godina“, govori nam.

Sva djeca dobrodošla

Ovo je drugo međunarodno plesno natjecanje na kojemu sudjeluju. Prvo je bilo u Samoboru, gdje su osvojili 2 prva i jedno drugo mjesto. „Kada je u pitanju koreografija, trudim se puno educirati i gledati što rade svjetske skupine. Pokušavam i djecu ukomponirati u svoje ideje, a ono što je najbitnije kazati jest da ne radimo strogu selekciju djece. Kod mene su sva djeca dobrodošla. Naravno da ću malo istaknuti one najbolje, ali nikada nitko nije odbijen i svi ravnopravno sudjeluju u radu“, ističe Malenica.

Jedan od najbitnijih čimbenika u radu je da koreografija bude primjerena za dobnu skupinu. „Bitno mi je da djeca budu primjereno obučena i da nema neprimjerenih pokreta. Zaista se trudim u ta 3 sata tjedno izvući maksimum iz njih“, ističe.

Ideja je bila da se više radi na posturi – da se djeca ispravno razvijaju, s obzirom na savjete liječnika. „Mi radimo ritmiku, balet, ples i gimnastiku. Sve je to izvanredno za normalno razvijanje posture. Ako dođe do nekih deformacija, u dječjoj dobi se to lako korigira“, napominje ova kineziologinja, pozivajući roditelje da djecu, od ranih godina, uključe u sport – zbog rasta i razvoja, ali i socijalizacije. Upravo su sportski treninzi, napominje, idealno mjesto na kojemu se djeca uče disciplini i radnim navikama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *