Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr. sc. Marko Pavić u Imotskom. Foto: Mijo Zidar/Imotski online

Ministar Pavić boravio i u Imotskom, sastao se gradonačelnikom i načelnicima

U okviru radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar je održao radni sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom te imotskim gradonačelnikom Ivanom Budalićem i načelnicima Imotske krajine. Razgovarali su o provedbi europskih projekata na području Splitsko-dalmatinske županije, o novoj financijskoj omotnici te planovima za novi sedmogodišnji proračun Europske unije koji bi trebao biti potvrđen tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministar Pavić naglasio je kako je Splitsko-dalmatinska županija do sada bila uspješna u korištenju europskih i nacionalnih sredstava u iznosu od 4,4 milijarde kuna koje su uložene u brojne projekte, stoga su dogovoreni redoviti susreti između Ministarstva i Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnika i načelnika.

Na sastanku s gradonačelnikom Oparom predstavljeni su rezultati provođenja dosadašnjih projekata u Gradu Splitu u iznosu od 2,3 milijarde kuna te su najavljeni planovi za novu, višegodišnju financijsku omotnicu.

U Imotskom je ministar razgovarao s gradonačelnikom Budalićem i načelnicima Imotske krajine o budućim projektima, posebno o mogućnostima koje će im se pružiti kroz Program integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU). U ITU programu Imotski i općine Imotske krajine sudjelovat će po prvi puta u budućoj financijskoj omotnici te će iznos od 120 milijuna kuna moći uložiti u projekte koje smatraju najvažnijima za razvoj svoga kraja.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar je sudjelovao na godišnjoj skupštini Viteškog alkarskog društva te se susreo s gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanec, predsjednikom VAD-a Stipom Jukićem, alkarskim vojvodom Boškom Ramljakom i brojnim članovima VAD-a.

Ministar je istaknuo neizmjerni doprinos koji je Sinjska alka dala za hrvatsku kulturu i njen međunarodni ugled što je potvrdio i UNESCO kada je 2010. godine odlučio upisati Sinjsku alku na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

S triljskim gradonačelnikom Ivanom Šipićem i njegovim suradnicima ministar je razgovarao o budućim planovima za novu financijsku omotnicu.

Uz Splitsko-dalmatinsku županiju ministar je boravio i u kratkom posjetu Bosni i Hercegovini gdje se je susreo s gradonačelnikom Ljubuškog Nevenkom Barbarićem i načelnikom Posušja Bagom s kojima je razgovarao o prekograničnoj suradnji u okviru INTERREG programa koji potiče prekograničnu suradnju i na taj način kroz kohezijsku politiku doprinosi ravnomjernom regionalnom razvoju. U pratnji ministra bili su i pomoćnica Stella Arneri i hrvatski veleposlanik u BIH Ivan Sabolić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *