Imotski kraj godine dočekuje s programima poboljšavanja kvalitete života djece i mladih

Obnavlja se fasada imotskog dječijeg vrtića, učenici dobili mini kolodvor, piše lokalni.hr.

Grad Imotski nastavlja s ulaganjima kako bi svojim najmlađim sugrađaniam osigurao što bolje uvjete predškolskog i školskog odgoja i obrazovanja, a mladim obiteljima što kvalitetniji život.

-Raduje me što kraj godine dočekujemo s programima kojima poboljšavamo kvalitetu života djece i mladih u našem gradu. Započeli smo obnovu fasade na našem dječjem vrtiću u Imotskom. Zgrada je izgrađena početkom osamdesetih godina i sada je došlo vrijeme da našim najmlađim Imoćankama i Imoćanima osiguramo ljepši i ugodniji prostor za učenje i odrastanje – izjavio je imotski gradonačelnik Ivan Budalić.

Projekt vrijedan 350 tisuća kuna financirat će se sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i uz organizacijske poslove Grada Imotskog, a radovi će uključiti uređenje pročelja vrtića. 

Gradonačelnik Budalić ističe kako su zahvaljujući ulaganjima u proširenje kapaciteta u 2018./2019. godini u vrtić upisana sva imotska djeca, a Grad  sufinancira 50 posto vrtićke naknade za drugo dijete, bez obzira je li riječ o privatnom, gradskom ili vjerskom vrtiću

-Kontinuirano sufinanciramo prijevoz učenika i studenata, a ispod osnovnih škola, u Blajburškoj ulici, uredili smo mini kolodvor – autobusno stajalište za učenike – rekao je Budalić. Od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Grad Imotski dobio je 400.000 kuna za uređenje autobusnoga ugibališta za učenike.

Imotski je među prvih 10 gradova u Republici Hrvatskoj prema izdvajanju za obrazovanje. Više od 11% proračuna namijenili su obrazovanju i stvaranju bolje budućnosti za naše najmlađe sugrađane. Grad je, naime, lani izdvojio 968 tisuća kuna za prijevoz učenika i studenata, osigurali su besplatne udžbenike, a učenicima osnovnih škola podijelili su i likovne mape. Svim imotskim maturantima osigurali su laptope za što je Grad izdvojio 231 tisuća kuna, a stipendije u iznosu od tisuću kuna isplaćuju jednokratno.

Ovo su samo neke u nizu demografskih mjera koji se provode u Imotskom, dodaje gradonačelnik Budalić. Navodi kako su na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća povećana sredstva za realizaciju programa demografskih mjera poticanja mladim obiteljima za izgradnju i adaptaciju kuća na području Grada Imotskoga, te ona sada, umjesto dosadašnjih milijun, iznose 1.300.000 kuna.

-Provodimo i program potpore osnivanja i razvoja malog gospodarstva na području Grada Imotskog, a sredstva smo, sa 380.000,00 kuna, povećali na 700.000,00 kuna – izjavio je gradonačelnik Budalić.

Imotski je i među hrvatskim šampionima po izdvajanjima za naknade za novorođenčad. Roditelji trećeg i svakog daljnjeg djeteta ostvaruju pravo na naknadu od Grada u visini od čak 50.000 kuna, a novac dobivaju u mjesečnim ratama kroz 24 mjeseca. Roditelji za drugo dijete ostvaruju pravo na 20 tisuća kuna i taj novac dobijaju u 4 rate kroz 24 mjeseca, dok roditelji prvorođenog djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 10 tisuća kuna, na način da im se prve godine isplati 5 tisuća kuna, a p tisuća druge godine.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *