BAKOVO DRUŠTVO: Nikada nismo promicali nasilje i netoleranciju, a pokušaj upliva u kulturno-tradicijske programe je zabrinjavajući korak unatrag

Članovi Kulturnoga društva “Bakove svečanosti” Imotski izražavaju punu podršku predsjedniku društva Milivoju Đuki, navode iz ovoga društva. Podsjetimo, protiv Đuke je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog, kako navode, javnoga poticanja na nasilje i mržnju. Također, društvo navodi da stoji iza cijele organizacije ovogodišnjih pokladnih svečanosti.

“Odbacujemo tvrdnju da se na karnevalskom programu promicalo bilo kakvo zlostavljanje, netolerancija i nesnošljivost, a konstrukciju prema kojoj predsjednik jednoga kulturnoga društva u 21. stoljeću treba nešto dozvoliti ili zabraniti smatramo izuzetno opasnom te ona predstavlja prijetnju demokraciji i pravu na slobodu izražavanja”, navode iz Društva.

“Podsjećamo javnost kako su, prema Hrvatskoj enciklopediji, poklade razdoblje obrnutoga reda i nekažnjive kritike društvenoga poretka. Središnja figura poklada je lutka koja se nosi u povorci i ona se osuđuje kao krivac za sve nevolje u protekoj godini. Radi se, dakle, o dramskom prizoru, čiji je sastavni dio čitanje takozvane ostavštine, koja nikada nije imala za cilj poticanje na bilo kakvo nasilje, niti je ikada njezin sadržaj rezultirao prekršajima i kaznenim djelima. Iz svega navedenoga proizlazi kako uplitanje u kulturno-tradicijske programe predstavlja pokušaj cenzure, a eventualno kažnjavanje kritiziranja određenih pojava u društvu smatramo zabrinjavajućim korakom unatrag po pitanju pluralizma i ljudskih prava”, ističu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *