U javnu raspravu ide prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Milan Kujundžić danas su u Banskim dvorima na konferenciji za medije predstavili Nacrt prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te Nacrt prijedloga zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, u povodu njihovog puštanja u javno savjetovanje.
Ministar Medved naglasio je da Vukovar ima posebnu, važnu ulogu u hrvatskoj povijesti u uspostavi samostalne, neovisne, suverene i demokratske države. Predstavlja simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu.

„Vukovar ima iznimno važno simbolično, u mnogim vidovima prijelomno pa i sudbonosno mjesto u povijesti hrvatske države. Osobito u formiranju modernog hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta. Iskustvo i značenje Vukovara 1991. godine nadilazi lokalnu i nacionalnu razinu pa je on, ujedno,
europski i svjetski fenomen“, kazao je.

Hrabrost, domoljublje, zajedništvo i požrtvovnost

Istaknuo je da je hrvatski narod zahvaljujući ustrajnom otporu vukovarskih branitelja, kao i zbog kataklizmičkih razaranja i ljudskih stradanja, koji u Europi nisu zabilježeni od završetka Drugog svjetskog rata, prepoznao Vukovar kao simbol otpora, hrabrosti, domoljublja, zajedništva i požrtvovnosti.

„Vukovar je postao simbol mlade hrvatske države i borbe hrvatskog naroda za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost. Velikosrpska agresija na Vukovar 1991. godine te višegodišnja okupacija, ostavili su duboke negativne i u mnogim gledištima trajne posljedice na njegovoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Osobito na njegovo demografskoj slici jer su ljudska stradanja i gubitci bili iznimno veliki i izrazito teški“, rekao je Medved.

Kujundžić: Opća županijska bolnica Vukovar postaje Nacionalna memorijalna bolnica

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo da se u Vukovaru dogodio presedan u povijesti ratovanja kada je riječ o bolnici, bolesnicima i djelatnicima bolnice.

„Rat se još, uvjetno rečeno, nije ni zahuktao, a srpski agresor je već u srpnju 1991. godine počeo svakodnevno granatirati bolnicu, kao da je ona bila glavni cilj. Toga, dakle, u povijesti ratovanja nije bilo. Sramota i ljaga na velikosrpskom agresoru je što su napravili nakon ulaska u bolnicu, gdje su poubijali i odveli više od 200 ranjenika i djelatnika bolnice. Uistinu, jedan presedan u povijesti ratovanja“ kazao je.

Kujundžić je naglasio da se vukovarskoj bolnici događalo nešto pozitivno u tim teškim uvjetima, što se spominje u svjetskoj medicinskoj literaturi, a to je da se nije pitalo tko je koje nacionalnosti, već su se liječile i vidale rane svih potrebitih.

„Ova nacija, ova država ne smije zaboraviti bolnicu Vukovar i ne smijemo ni u kome smislu dovesti do ugroze njezinog poslovanja“, poručio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *