Tri osobe zaražene u Mostaru

3 osobe u Mostaru zaražene su koronavirusom, potvrđeno je na konferenciji za novinare održanoj u krugu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

“Trenutno imamo 3 pozitivna pacijenta i svi su povezani s prvim pacijentom koji je došao. Prvi pacijent je stabilno i za sada bez zahtjeva za potporom respiracijom. Drugi kontakt je njegova supruga, za koju je očekivano da je bila pozitivna. Njegov sin je jučer bio negativan, ali danas ponavlja testiranja. Treća oboljela je rodilja, koja radi u poduzeću poduzetnika koji je pacijent broj 1”, potvrdio je medijima dr. Jurica Arapović, infektolog u SKB Mostar. Trnutno je u tijeku širi epidemiološki izvid, a dr. Arapović poziva sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima da se jave epidemiologu.

Za prvoga pacijenta ne postoji konkretni epidemiološki podatak i traži se nulti pacijent koji ga je zarazio. “Koliko mi znamo, po epidemiološkim anamnezama, mi nemamo podatak da je bio u inozemstvu”, rekao je dr. Arapović.

“Već 3 mjeseca se pripremamo za ovu situaciju. Puno veći problem jest panika i posao svih nas je da okrenemo ploču, ne umanjujući ništa od mjera predviđenih od stožera. Bolnica je pripremljena i radit će se na način koji diktira situacija. Sve što možemo odgoditi odgodili smo. Naš stožer zasjeda stalno i stvari rješavamo u hodu”, izjavio je ravnatelj SKB Mostar dr. Ante Kvesić.

Dr. Kristina Galić, voditeljica Odjela za plućne bolesti istaknula je kako su svi djelatnici dobro. “Naši primarni kontakti su poslani na izolaciju. Ovakva situacija zahtijeva izolaciju samo primarnih kontkata. Mi smo u skladu sa svim uputama WHO te kriznih stožera napravili dezinfekciju kompletnoga odjela”, izjavila je dr. Galić.

Demantirala je navode medija da je prvi pacijent uveden u bolnicu preko veze. “Nitko nije uveo ovoga pacijenta. Ovakav bolesnik je došao na vrata CUM-a s respiratornim simptomima. Dežurna liječnica ga je pregledala, a pacijent u više navrata navodi da nije putovao ni imao kontakte s ljudima izvana”, rekla je. “Ovaj čovjek je 2 puta prošao provjeru i uveden je zato što je imao respiratorne probleme”, dodala je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *