Sletjela Hrvatica iz Wuhana, Beroš: Nema mjesta panici

Hrvatska državljanka koja je u nedjelju iz kineskog Wuhana doputovala u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom te će biti još dva dana u izolaciji do isteka 14-dnevnog razdoblja inkubacije, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, koji tvrdi kako i dalje nema mjesta panici.
“Apsolutno nema mjesta panici, nije riječ o postojanju bolesti; planirali smo imati vježbu, i sad je neplanirano imamo uživo”, rekao je ministar, koji je u Zračnu luku došao u pratnji epidemiologa Bernarda Kaića te pročelnika Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavla Kalinića.

“Dakle, ona je zdrava, nema bolest, ovo je samo način pripremanja za ovakve i slične slučajeve”, ustvrdio je Beroš.

Sve su službe, počevši od uzbunjivanja, odradile svoj posao na visini zadatka

Ekspertna skupina u zračnu je luku, kako je pojasnio, stigla nakon dojave o polijetanju aviona s Bliskog istoka prema Zagrebu u kojemu se nalazila hrvatska državljanka koja je prije 12 dana napustila Wuhan, grad u kojemu je infekcija počela, a po ministrovim riječima, sve su službe, počevši od uzbunjivanja, “odradile svoj posao na visini zadatka”.

“S obzirom da znamo da je inkubacija 14 dana, htjeli smo postupiti na ovaj način. Da je prošao rok od 14 dana, nju bismo smatrali potpuno zdravom osobom i ona bi se mogla slobodno kretati. Međutim, s obzirom da imamo još dva dana do isteka inkubacije, ona će s rješenjem sanitarne inspekcije biti podvrgnuta zdravstvenom nadzoru”, kazao je Beroš.

Prije slijetanja zrakoplova, ministar je u pratnji ekspertne skupine sačinjene od stručnjaka epidemiološke struke javnog zdravstva prošao put koji je morala proći i putnica: graničnu policiju, sanitarnog inspektora i carinu.

“S obzirom da je riječ o tome da je ona otišla iz Wuhana prije 12 dana, dakle nalazi se u onom inkubacijskom periodu od 14 dana, želio sam provjeriti način postupanja svih službi prema navedenom slučaju”, pojasnio je ministar Beroš. “Ona je u ovome trenutku potpuno zdrava, ali postupamo s potrebnim mjerama opreza”, dodao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *