Grupa podrške ubojici uklonjena s Facebooka, odmah osnovana nova

Trostruki ubojica iz Splita 25-ogodišnji Filip Zavadlav od sinoć je u Zagrebu na psihijatrijskom odjelu zatvorske bolnice. Zbog lošeg psihičkog stanja nije mogao iznijeti obranu na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu i proglašen je nesposobnim za raspravu. Određen mu je istražni zatvor i prevezen je u Zagreb.

Mnoge građane je zabrinula neshvatljiva masovna potpora koju je trostruki ubojica dobio na nekim društvenim mrežama. Grupa podrške koja je angažirala odvjetnika u međuvremenu je uklonjena s Facebooka. No, sinoć je osnovana nova grupa koja već ima 13.000 članova.

Stručnjaci upozoravaju da taj fenomen može biti potencijalno štetan s nesagledivim posljedicama.

Razmjeri koje je to poprimilo, da to više nije intimno nego o tome bruji cijela zemlja, otvaraju mogućnost da bi osobe koje su tome potencijalno sklone mogle imati takav refleks nađu li se u sličnoj situaciji, pogotovo ako su labilne i željne medijske pozornosti, ističe voditeljica Laboratorija za istraživanje nasilja Anna-Maria Getoš Kalac.

Potporu dijela javnosti koju je ubojica dobio na društvenim mrežama oštro je osudio premijer Andrej Plenković, upozoravajući da anarhija nije smjer u kojem hrvatsko društvo želi ići.

(HRT)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *