Andreja je Imoćnka koja jede samo vegansku hranu – posjetili smo ju i probali njezine specijalitete

Piše i snima: Mijo Zidar

Veganska hrana i to ona zdravija verzija, s bezglutenskim brašnom, bez rafiniranoga ulja i bijeloga šećera – to nas je dočekalo kod Andreje Puljiz Gudelj, Imoćanke koja već nekoliko godina konzumira samo ovu vrstu hrane. postavlja se pitanje gdje Andreja nabavlja sve te namirnice. “S obzirom da smo u Imotskom, teže je sve to pronaći. Ipak, situacija se mijenja. Prije 2 godine je bilo jako teško pronaći sve te namirnice, ali su se sada u nekoliko prodavaonica u gradu potrudili imati zdravu hranu”, govori nam. Ipak ističe kako je u našem gradu jako loša ponuda zdrave hrane u odnosu na velike gradove. Sve ono što ne nađe kod nas, naruči preko interneta. 

Sirova torta od jagoda

Često se u javnosti čuje kako je ovakva vrsta prehrane skupa, no to ne mora biti tako. “Od svega ovoga meni su najskuplji indijski oraščići, ali i to se vreba na akciji pa uzmem veće količine. Danas sam radila sireve od badema, koji nisu skupi”, priča nam. “Radila sam s bademovim mlijekom i u blenderu miješala bademe. Na pizzi je mozzarella napravljena od suncokretovih sjemenki, koje isto nisu skupe”.

Priča s veganskom ishranom kod Andreje je krenula prije 5 godina. I prije je voljela eksperimentirati s hranom, ali nije mogla pojmiti da će doći do nečega ovakvoga. “S obzirom da imamo imotskoga zeta Dževada Vukovića Zena koji je holist u alternativi i liječi sve, obratila sam mu se zbog svojih zdravstvenih problema. On mi je dao upute kako se hraniti, a onda sam nastavila istraživati namirnice koje mi je preporučio. Kasnije sam istraživala hranu i došla do nekih zanimljivih spoznaja. Po bespućima interneta ima raznih savjeta pa se, primjerice, može doznati da za proteine nije potrebno jesti samo meso i jaja, nego se oni mogu jako lako dobiti iz mahunarki, sirovoga voća i povrća”, prenosi Andreja svoja saznanja. Dodaje kako ima sirovojedaca koji su iznimni sportaši, a kao primjer navodi Novaka Đokovića. 

Sirevi od badema

Dugo je vremena prošlo dok je pronašla nekoga tko ima baš one namirnice koje njoj odgovaraju. “Ako je bio izbačen rafinirani šećer i brašno, onda su se pojavljivali meso i jaja. To je trajalo dok nisam naišla na Helenu Jakoliš. Radi se o ženi koja je zbog svoga teškog zdravstvenoga stanja toliko toga naučila o prehrani i od nekoliko namirnica koje smije konzumirati napravila je čuda. Izdala je dvije knjige i u svakom njezinom savjetu sam dobila puno znanja”, prepričava nam.

Prateći razne Facebook stranice, Andreja je došla do jedne Jovane koja ju je naučila kako biti mjesec dana samo na voću. “Hranila sam se na način da sam 16 sati bez hrane, a 8 sati jedeš. Onda se smanjivao broj sati koji jedeš i došla sam na samo 1 sat dnevno. Isto tako, preko Dževada sam isprobala biti 7 dana na vodi i to je prekrasan osjećaj. Prva 3 dana si stvarno umoran, a četvrti dan sam bila puna energije”. Po vodu, ističe, ide u Bušanje na Kapljun.

Sirova torta od borovnica i naranče

Na ovakvoj ishrani se regulira probava, čiste se toksini, lice je mlađe, a kompletno tijelo ima puno više energije i ima veću izdržljivost. Sve to osjetila je i Andreja na svojoj koži. Majka je petero djece, što iziskuje puno energije, koju, kaže, dobiva iz zdrave hrane. Djeci kuha standardno, a sebi posebno. “Imala sam i puno kriza, pa sam znala sebe uništavati standardnim namirnicama. Svaki sam put zažalila jer sam izgubila energiju, napunila crijeva hranom koja mi nije potrebna, a onda sam čekala par mjeseci da dođem u formu. Ništa mesno nisam okusila već više od godinu dana. Zadnji put sam jela pršut, koji mi je bio pojam, a sada samo prođem pored njega”, hvali se. No nije pršut jedini izazov. Kada u kuću dođu standardni kolači, teško im je odoljeti, ali se odmah sjeti margarina, rafiniranoga šećera i ostalih namirnica koji su u njima i želja ju brzo prođe. Ukućani se sve više primiču ovoj vrsti ishrane. Bitno joj je, kaže, da vide da ima alternativa u prehrani. Sigurna je da će i djeca, kada dođu u pubertet, sve više uzimati u obzir zdravu hranu. 

Do sada je skupila brojne informacije i recepte. Svojih recepata nema puno, ali se nada jednoj promociji knjige u dogledno vrijeme. “Ono što sam ja naučila želim prenijeti na druge. Bilo bi lijepo kompletirati to znanje da netko drugi ne mora stalno tipkati na mobitelu”. U Imotskom, kraju poznatom po dobroj spizi koja u većini slučajeva uključuje velike količine mesa, nije upoznala istomišljenike. Ako ih ima, kaže da bi ih voljela upoznati. “Znam ljude koji su iz Imotske krajine, ali ne žive tu. Oni mi se jave pa izmjenjujemo iskustva. Moram istaknuti kako sam preko ove vrste prehrane upoznala puno prekrasnih ljudi i razvila prijateljstva”, govori.

Torta od čokolade s kremom od batata

Zanimalo nas je kako se situacija odvija kada Andreja sprema večeru za prijatelje. “Bez problema ja spremam i pašticadu i njoke i sve ono što se kod nas mora.  Ali, kada je, primjerice, Sveta Ana pa idemo na selo gdje se sprema janjetina, ja sa sobom nosim lubenicu pa mi se rugaju”, govori te navodi kako je ponosna na sebe jer zna spremati i sve ono što ona ne konzumira. Svi koji dolaze kod Andreje već znaju za njezine prehrambene navike, pa im je teško nešto “podmetnuti” ako ne žele probati. Prije su joj bile problem svadbe, pričesti, krizme i ostala okupljanja. “Ja sam ljude naučila da mi je dovoljna jedna obilata salata. Drago mi je da sada na svadbama bude puno voća, a tijekom večeri tražim jednu dodatnu zdjelu salate”, priča. Da bi se dobro najela, dovoljno joj je pojesti puno voća, pa često jede datulje. Najteže joj je palo odvikavanje od šećera, a odvikla se cigareta i kave. Dobra čokolada joj je i dalje izazov, na kojemu, priznaje, nekad padne. 

Na veganski je način pravila i neka poznata imotska jela, poput kapurala. Pravila je i punjene paprike. Kapurali su njoj osobno bili vrhunski, a u njih je stavila rižiu, mrkvu, crvenu leću i kukuruz, kojega u posljednje vrijeme izbjegava zato što je GMO. Upravo ju je potreba za nešpricanim voćem i povrćem sprijateljila s Vrgorčankom Marijom Radonić. “Ona i njezini roditelji imaju štand u Opuzenu i kako krene sezone nečega, ja prva probam ono što ona ima u ponudi. Kroz cijelu godinu imam pokriveno sve”, zadovoljna je Andreja. “OPG Mario Škarić me opskrpljuje bademima, a proizvode i bademovo brašno. Ljudi su se vratili iz Zagreba i proširili svoje imanje, tako da od njih nabavljam zdravi badem”, priča te dodaje kako se trudi što više koristiti hrvatske proizvode.

Humus
Pašteta od mrkve
Krekeri od ružmarina i slanutkovog brasna
Krekeri od rižinog brašna i sezama
Krekeri od raznih sjemenki
Pizza s tijestom od cvjetače i mozzarellom od suncokretovih sjemenki

Only registered users can comment.

  1. Tvoj stol je poput šarenog vrta, eksplozija boja i finih, neočekivanih okusa i mirisa. A ti nasmijani cvijet usred svog vrta.
    Bravo Andreja!

  2. Ma bravo Andreja,ima nas jos al sto kazes nismo svi stalni u nasem Imotskom,meni osobno sve stize iz domacega vrta,i bas se pazi! Jos mi je napet onaj tvoj sok od bazge ….to moram probat,… moramo bit uporni pocet ce oni nasi jist sve na lešo😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *