Photo by Lukas from Pexels

Tri četvrtine građana nada se isplati božićnice

Tri četvrtine građana nada se ove godine isplati božićnice, i to u iznosu od dvije tisuće kuna, dok 26 posto na svojim radnim mjestima kao tradicionalnu godišnju nagradu očekuje bonove za kupovinu, priopćili su u srijedu s portala MojPosao.

Ove godine božićnicu očekuje 73 posto ispitanika, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada ju je očekivalo 69 posto, pokazalo je istraživanje koje je na 400 ispitanika proveo portal MojPosao.

Među onima koji računaju na božićnicu, 91 posto njih očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1938 kuna, što je za trećinu više od iznosa koji su u prosjeku dobili prošle godine.

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, tradicionalnu godišnju nagradu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija, gdje je očekuju apsolutno svi djelatnici, a u najmanjoj mjeri zaposlenici domaćih privatnih tvrtki (69 posto).

Bon za kupovinu ove godine očekuje 26 posto ispitanih, dok se 10 posto nada poklon paketu.

Prošle godine prosječna božićnica 1459 kuna

Istraživanje je pokazalo da je prošle godine božićnicu dobilo 69 posto građana, što je gotovo jednako kao i godinu ranije te da je prosječno iznosila 1459 kuna, piše HRT.

Otprilike polovica ispitanika smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 47 posto ispitanika, koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati, piše HRT.

S druge strane, tri četvrtine poslodavaca dijeli stajalište da je isplata božićnice pitanje njihove dobre volje, dok ih 28 posto misli da je božićnica pravo svakog radnika, navodi MojPosao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *