Photo by Startup Stock Photos from Pexels.

Država pomaže “startup” tvrtke

Desetak hrvatskih startup tvrtki razvilo je prepoznatljive brendove kojima osvajaju globalno tržište. Teško bi bilo bez nepovratnog novca Ministarstva gospodarstva i HAMAG BICRO-a. Ta Agencija za malo gospodarstvo u tri godine poduprla je razvoj oko pet tisuća tvrtki, piše HRT.

U kineske vlakove za europsko tržište bit će ugrađeni sigurnosni uređaji inovativne tvrtke iz Odre. Naručili su Kinezi i sofisticirane detektore koji kreću put Japana i Amerike. Za 150 inženjera posla je dosta pa se tehnološka tvornica planira širiti.Proveli smo testiranja s velikim multinacionalnim kompanijama, dotjerali detektore za monorail vlakove i to je sada jedinstven proizvod na tržištu s kojim mi kao mala tvrtka imamo ugovore o ekskluzivi, kaže Zvonimir Viduka, vlasnik ALTPRO-a. Planiraju postati najveće središte razvoja signalno sigurnosnih uređaja niže od Njemačke.

Velike ambicije i u osječkoj ORQA-i, za koju je čuo i Pentagon. Njihove futurističke naočale za upravljanje dronom osvajaju svijet. Potražnja je velika, prodali su ih u 50-tak zemalja. Pripremaju i profesionalnu verzija za primjenu u medicini, akcijama spašavanja i nadgledanju granica, kaže direktor Srđan Kovačević.

Da nije bilo poticaja teško bi u ovako kratkom vremenu napravili ovakav iskorak. HAMAG je u tri godine potaknuo investicije vrijedne 11 milijardi kuna. Prema riječima predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Vjerana Vrbanca poduzetnicima su bespovratna sredstva najinteresantnija, a tu su i mali zajmovi i garancije za male poduzetnike – do 50 tisuća eura.

Dosad najpovoljnije kamate, od 0,1 do 1,5 posto, zamašnjak su malom i srednjem poduzetništvu koje čini više od 99 posto registriranih tvrtki i izdašno puni državnu blagajnu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *